Munidorf Formidlingscenter Aabybro

Man kan nu besøge centeret med den officielle adresse Viaduktvej 30, Aabybro, og på informationstavler læse historien om Munidorf, der under besættelsen var en tysk etableret kulisselandsby. I virkeligheden fungerede den som ammunitionsdepot for besættelsesmagten. Munidorf lå få hundrede meter fra den bunker, der nu er blevet formidlingscenter.

Ammunitionsdepotet hørte til Flyveplads Vest Aalborg og lå i betryggende afstand, så det ikke var i fare for de allieredes bombetogter mod flyvepladsen.

Husene havde påmalede vinduer og døre, så det fra luften skulle ligne en landsby, der ikke skulle bombes. Der var kirke, mejeri, gårde og huse. Nogle huse endda med påmalede stokroser!

Munidorf er enestående idet der ikke er fundet lignende kulisselandsbyer i Danmark under besættelsen.

En QR-kode gør det muligt at høre en tømrers spændende og beskrivende erindringer om sin tid i Munidorf. Der var op til 100 arbejdere ansat i starten af besættelsen til at bygge landsbyen.


Foruden historien om Munidorf kan man på toppen af bunkeren læse andre historier om besættelsestiden.
Bunkeren er den sydligste af seks bunkers der blev opført i slutningen af 1944 og begyndelsen af 1945. Læs mere om, hvorfor den er placeret netop her. De øvrige bunkers er placeret nær vejbroen ved Aabybro, og de var “Støttepunkt Aabybro”. En af de seks Bunkers er blevet bortsprængt og fjernet i 1970´erne.

Ud over formidlingscenterbunkeren er der kun adgang til den bunker, der ligger i mejeriets have. I den nu fritlagte bunker er der etableret lys, den er drænet og tør at besøge – og du kan fornemme, hvordan de tyske soldater har levet, når de var på vagt.

Der er 2 bord- bænkesæt ved Formidlingscentret, så madpakken og kaffen kan nydes i hyggelige omgivelser med Ryå og den gamle og fredede jernbanebro fra 1896 som nabo.

Der er etableret en kort vandrerute fra Formidlingscentret til Aabybro Mejeri, hvor du kan se Mejeriets åbne bunker – og evt købe en vaffel/softice. Ruten er 1,2 km hver vej.


Forvandlingen af bunkeren, der i flere end 50 år har ligget skjult under en bunke jord, er sket på mindre end et år og er blevet til med støtte fra Norlys Vækstpulje, Nordea Fonden, Jammerbugt Kommunes Kultur-, Fritids- og Landdistriktspulje, Aage og Johanne Louis-Hansens Fond, Sparekassen Danmark Fonden Vendsyssel og Nordjyske Bank. En række virksomheder har bistået og samarbejdet om projektet: Beritech, Aabybro Entreprenørforretning, Nordjyske Museer, Grønborg el, Tømrerfirmaet Vittrup. Lindkon, Aabybro Mejeri, Aabybro VVS Teknik, Jammerbugt Forsyning A/S, Jammerbugt Kommunes Kultur-, Fritids- og Landdistriktsforvaltning.

Formidlingscentret har åbent hele året rundt, og der er fri entré.

Adressen er Viaduktvej 30, 9440 Aabybro

Munidorf Formidlingscenter Aabybro

Foto af Munidorf taget oppe fra udkigstårnet ved Hovedvagten
Jernbanebroen fra 1896 over Ryå